Spolu: Bydlení


*Malé doplnění ke stavbám přidaných minulý týden





Už si přesně nejsem jistý jaké využití budova měla, zaujaly mne však zahrádky, které působí, že jsou stále součástí budovy, ale jsou v exteriéru. Vnímám je jako pozitivní místo, relax a taky vidím, že se dají tyto prostory stínit a hrát si tak se světlem, vytváří to dojem jako mezi stromy...






Školka a housing v Ghentu, chvíli jsem tam přemýšlel k čemu by budova mohla sloužit, ale hračky na zemi byly jasný indikátor. V ten první pohled mě přilákala hra s úrovněmi, kterou dovoluje konstrukce. Je to několik ramp, míst k posezení i basketbalové hřiště nahoře. To vše v různých úrovních ovlivňuje prostor pod sebou a z místa, které je sice otevřené ven, je postupně (a částečně) krytý prostor.




Znova určitá hra s tím, co se nachází ještě venku a co vevnitř. Člověk by zde čekal okna, tak jak je tomu na zbytku fasády.








Po analýze místa jsem si vzpomněl na pár kolejí z Nizozemí, už u té první se jedná o obsovský komplex, který se vymyká našemu programu, ale myslím, že se jím dá v něčem inspirovat. 




Student Experience má mnoho poboček a většinou jde o tyto obrovské koleje s pokoji pro jednoho nebo dva lidi s manželskou postelí.  https://studentexperience.com/ 








Bydlení kousíček od University of Amsterdam. Low cost, buňky okolo jedné centrální budovy se společenskými místnostmi pro setkávání.











Toto je studenské bydlení u nádraží Sloterdijk. Stavby jsou přímo vedle mostu nesoucí jedno z nejvytíženějsích železnic Nizozemí, proto je zde nájem o něco levnejší. Tehdy mne zaujalo, že byty mají vstup na společnou chodbu (ústící v točité na jedné a klasické schodiště na straně druhé), která však již tvoří jakýsi zastřešený exteriér. Zmiňuju to tu, že toto byl celkem normální prvek v "bytovkách", že se z bytu vstupuje na chodbu, která je již vnějškem. Upřímně to nebyl úplně nejpříjemnější prostor – průvan, často odpadky či listí, tma (jen světlo na konci tunelu) a po dešti kaluže na chodbě. Co jsem však obdivoval bylo veřejné prostranství okolo, využitý prostor přímo pod mostem a v okolí příjemný park. Jednalo se zase o několik samostatných budov s jednou centrální stavbou se společenskými místnostmi a "recepcí".




Takto nějak vypadal housing na okrajích Amsterdamu... tady toto má pod sebou agentura nabízející levné bydlení pro studenty a lidi, kteří nevydělávají na nájem v centrech měst.

Nakonec si zde chci odložit pár fotek několika vnitrobloků, na které jsem narazil v mé galerii. Třeba se budou hodit, i když to u nich nevypadá na rozhádané sousedy.














Komentáře

  1. těšíme se na projekt!

    OdpovědětVymazat
  2. buˇňka navázaná na pavlač kde netopíš je ekonomická... v našem případě by to ale bylo hodně izolované od sdílených prostor... jsem zvědavá, jestli se ti podaří na pavlač nějak navázat :)
    š

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Analýza stavby 03&04 + skici

První myšlenky