Analýza stavby 03&04 + skici



03_kontext

Periskope tower je zasazena do přírody a vychází z přírodních materiálů – celá je postavena ze dřeva – které časem mění svou podobu stejně jako místo kolem rozhledny. Svým jednoduchým tvarem vycházejícím z kvádru je v kontrastu s organickými tvary pobřeží jezera a nabízí jakousi stabilitu ve zdejším panorama – připomíná takový lidský geometrický zásah – přesto nijak nerazí, zapadá díky použitým materiálům. S terénem bojuje pomocí krátkého mostu poskytujícího přístup ke vchodu do rozhledny – ten stejně jako obrovský periskop umožňuje i bezbariérový přístup. Je to takové zatraktivnění lokality všem nově přistěhovaným do nové zástavby v blízkosti rozhledny, které nabízí rozhled do krajiny všem bez ohledu na omezení.  




2016




2021



04_koncept

Celá stavba sice vychází z jednoduchého tvaru a na první pohled vidíme pouze kvádr – jak uvádějí samotní architekti – ideou bylo vytvořit velmi jednoduchou dřevěnou konstrukci vysoké kvality, která podporuje rozvoj zdejší komunity. Při bližším pohledu zjistíme, že je ve stavbě velká hra s výhledy do krajiny – výřezy ve fasádě, které vám umožňují výhled do různých stran a na vrcholu dvě hlavní vyhlídky s možnosti si sednout u té nejvyšší.

Samotná stavba symbolizuje jakýsi útěk od města do přírody. Cílem bylo zaktraktivnit lokalitu uměle vytvořeného jezera (to poskytuje regulaci zdejších vod, elektrickou energii městu a má sloužit i jako rekreační součást města) a poskytuje tuto možnost všem byť jsou něčím hendikepovaní – protože odpočinek a relax (i mysli) stejně jako výhled do krajiny, měl být dostupný všem. 








Komentáře

  1. Super, už se těším až to přetavíš v nějaké výkresy!

    OdpovědětVymazat
  2. objem je jasný, možná se dá dobře znázornit vnější objem versus periskop, aby to bylo zajímavější... geometrie bude myslím výživnější...
    š

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První myšlenky